På ferie med OpenStreetMap

Sommerferien 2012 bød på klassisk cykelferie i det Sydfynske Øhav.
Af hensyn til min kære kæreste skulle arbejdet ikke for meget med på ferie, men alligevel har OpenStreetMap haft en underliggende positiv rolle både før, under og efter ferien.

Sommervejrets luner taget i betragtning planlage vi bevidst ikke meget før afgang, men det var rart at få et overblik over området ved hjælp af Cyklistforbundets egen ruteplanlægger Cyclistic.dk.

Under ferien blev mobil og den medbragte GPS brugt til at finde både vej og information. i begge tilfælde naturligvis ved hjælp af OpenStreetMap-kort, der som forventet viste sig at være meget præcise og detaljerede. Ikke mindst på selve Fyn, hvor man fornemmede Kristian Krægpøths nærvær.

Når jeg alligevel havde GPS’en fremme sørgede jeg for at optage GPS-spor, og disse kombineret med min nyfundne lokalkendskab har via OpenStreetMap givet en kærkommen mulighed for at genopleve både store og små øjeblikke fra ferien.

Thurø
De første dage blev brugt på Thurø. Her havde jeg allerede før afrejse indtegnet vores campingplads og kunne efter turen tilføje nyttige detaljer, som eksempelvis bad og toilet.

Alle veje på øen så ud til at være indtegnet, men som det ofte er tilfældet når man kommer ud i de mindre befolkede hjørner af landet, gemte skovene på jomfruelige stier. Dem som vi alligevel kørte ned ad tegnede jeg efterfølgende ind på kortet ud fra GPS-spor. Kommer man forbi Thurø kan jeg varmt anbefale både stien fra Møllegårdens Camping til Thurø Camping og en tur helt ud på sydspidsen af øen.

Det sydligste Thurø - der kigges på fugle


Ærø
Ærø er en cykelferie-klassiker og kan varmt anbefales. Både land og by er idyllisk grænsende til klichéen og afstandene er overkommelige for alle aldre og temperamenter.

Generelt viste øen sig at være tegnet rigtig fint ind,  inkl. vores campingplads, men forbedringer er der selvfølgelig altid plads til. Af cykelvenlige informationer fik jeg både tegnet kiosk og toiletter på.
Udlejnings-hytterne og hækkene på pladsen vist mere er udtryk for min hang til detaljeret indtegning end umiddelbar nytte for cyklister. Et af de rare aspekter ved arbejdet med OpenStreetMap er som bekendt at man selv bestemmer hvor meget man vil gøre ud af det.

Ærøskøbing Camping før

Ærøskøbing Camping efter

 

Badebroen nord-vest for campingpladsen var allerede tegnet ind. Måske er jeg ikke den første OpenStreetMapper den har gjort et blivende indtryk på?

Min tur ned ad mindernes landevej i OpenStreetMap resulterede desuden i indtegning af Ommel Kro. På en helt almindelig torsdag gemte både bartenderen og de lokale gemte sig for solen i det dunkle lokale. Da jeg trådte ind skulede de alle skeptisk over deres flaskeøl i troværdig western-stil, og den meget autentiske ferieoplevelse skal ingen snydes for. Kroen er derfor nu naturligvis med på kortet.

Ommel Kro

Ommel Kro tilføjes i online-editoren Potlatch2

Når det gælder naturoplevelser bød Ærø bl.a. på et stort gåsetræk. Gæs giver det ikke meget mening at tegne ind, men en enkelt bænk på stedet blev det da til.

Gæs over Ærø

En lille bænk med en stor udsigt tilføjes i online-editoren Potlatch2

Hvidkilde
Turen fra Svendborg mod Odense via regionalrute 55 var en flot og noget bakket oplevelse. Eksempelvis var landskab og bygninger omkring Hvidkilde Gods en stor oplevelse. Igen viste kortet sig at være meget grundigt indtegnet. Den eneste markante bygning vi passerede som ikke allerede var tegnet ind, var en imponerende avlsgård som straks efter hjemkomsten blev tilføjet.

Avlsgård ved Hvidkilde

Hvidkilde Avlsgård på OpenStreetMap

OpenStreetMap har vist sig som et både godt og nyttigt ferie-bekendskab. Den efterfølgende gennemgang af kortet, efter at have besigtiget virkeligheden, har desuden bekræftet hvor imponerede nøjagtigt OpenStreetMap allerede er i store dele af landet. Faktisk fandt jeg kun en enkelt fejl i form af  ca. 10 meter vej som manglende at få tilføjet lidt information for at blive vist rigtigt på kortet.

Hvis nogle af jer har haft gode ferieoplevelser med OpenStreetMap må I meget gerne dele jeres oplevelser med os.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret. Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til På ferie med OpenStreetMap

  1. Lise skriver:

    Var der seriøst en tumble weed foran Ommel Kro!? Det er sejt!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>