Skovjagt

Skove er vigtige pejlemærker på et hvert godt cykelkort, men på OpenStreetMap er der i dag stor forskel på hvor godt de er tegnet ind rundt om i landet.

Skovjagt er en god, givende og meningsfyldt aktivitet både for nybegyndere og mere erfarne græsrodsgeografer. Er man som jeg nået til et punkt hvor der ikke er meget andet end skraldespande og fritstående træer tilbage at indtegne i lokalområdet, er en tur i skoven en fornøjelse – bl.a. fordi man hurtigt får gjort en stor og synlig forskel på kortet.

Metode
En god måde at bedrive skovjagt er ved hjælp af osm.rasher.dk. Her kan man vælge at få vist luftfotoet fra Fugro som et lag, hvilket giver et meget bedre overblik end hvis man kun bruger online-editoren Potlatch2.

osm.rasher.dk: klikker man på det lille '+' i højre side kan man bl.a. vælge at tænde for Fugro-luftfoto-laget

Zoomer man lidt længere ind end på ovenstående billede vil man mange steder i landet hurtigt se at nogle skove mangler at blive tegnet ind. Det kan ses ved at de har en blegere grøn farve end dem der er tegnet ind.

Skove vest for Hou, hvoraf nogle er tegnet ind og andre mangler

Når man har fundet et u-udforsket skovområde kan man gå dirkete til Potlatch2 ved at klikke på ‘Potlatch’  i nederste venstre hjørne af vinduet. Husk at zoome godt ind før du redigerer. Potlatch kan som bekendt ikke lide hvis man prøver at hente et for stort område på én gang.

Zoom godt ind inden du klikker på 'Potlatch' og begynder redigeringen

Potlatch åbner i et nyt vindue og vi er klar til redigering. Hvis man er helt nybegynder skal man oprette sig som bruger. Desuden kan det være nyttigt at læse lidt om redigering her.

Skoven indtegnes

Når skovens omrids er tegnet ind skal Potlatch2 have at vide hvad det forestiller. Det gøres som sædvanlig ved hjælp af drop-down-menuen til højre:

vælg natural -> forest

Skoven skulle nu gerne fremstå som en gennemsigtig grøn flade:

Ny grøn skov på kortet

Herefter gemmer man, og så er man klar til at gå på jagt efter den næste skov.

Husk at tilføje en kort beskrivelse af din redigering

Vær opmærksom på at der kan gå alt fra 10 minutter til et par dage før ændringerne er ordentligt oppe på kortet.

Før og efter

Før skovjagt

Efter skovjagt

I ovenstående eksempel har jeg for nemheds skyld fundet et par ret små skove, men det er ikke småting man kan løbe ind i. På en tidligere skovjagt røg jeg eksempelvis ind i  dette område vest for Skanderborg:

Før skovjagt

Efter Skovjagt. Der er tale om et ganske stort område.

Der er med andre ord nok at lave derude, bl.a. nord for Bølling Sø.
Som det kan ses ovenfor vil man ofte komme ud for at der er huller i skovarealerne hvor der er lysninger, søer eller marker. Den slags kaldes i OpenStreetMap-regi for multipolygoner og er en lidt kompliceret sag at tegne. Ikke mindst hvis man prøver at forstå det ud fra wiki-indlægget. Samtidig er det dog meget nyttigt at kunne, så mit næste indlæg kommer til at være en nemt læst og grundigt illustreret guide til at tegne huller. (i første omgang dækker det dog kun huller i bygninger og lign., men det er også nyttigt at kunne.)

Rigtig god tegnelyst.

Dette indlæg blev udgivet i Ikke kategoriseret og tagget , , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>